Close Overlay

My UNIQA login

sau
Nu ai cont UNIQA? Inregistreaza-te acum.
Close Overlay

Noua parola MyUNIQA

Te rugam sa completezi adresa ta de e-mail si vei primi o noua parola.

Close Overlay

Reinoire polita

De unde ati cumparat polita?

Close Overlay

Reinoire polita

Introduceti seria si numarul politei
 

Ultimele articole de presa

Fii la curent cu ultimele noutati din domeniul asigurarilor si afla cele mai utile informatii pentru tine.

5 lucruri de verificat la un contract de inchiriere


Sep 14, 2016Odata ce ai gasit apartamentul perfect pentru tine, trebuie sa fii atent/a la documentatia pe care urmeaza sa o semnezi, pentru inchirierea spatiului. Iata care sunt cele mai importante 5 lucruri pe care trebuie sa le ai in vedere:

1. Tipul contractului – intelegerea verbala pe care ai avut-o cu proprietarul este importanta, dar nu esentiala, de aceea trebuie sa verifici cu atentie ce tip de contract de inchiriere semnezi. Contractul poate fi semnat pe o perioada fixa de 6 sau 12 luni sau pe perioada neterminata. Acest aspect este important pentru a te asigura ca vei avea un spatiu in care sa locuiesti, pe o perioada indelungata.

2. Citeste tot contractul cu atentie – desi ai verificat lucrurile esentiale din contract, acest lucru nu este suficient, trebuie sa citesti contractul in intregime, nu doar cateva paragrafe. Asadar, verifica urmatoarele aspecte:

- Perioada de valabilitate a contractului

- Obligatiile tale in calitate de chirias si obligatiile proprietarului fata de tine

- Fii atent/a la suma neta pe care o ai de platit lunar

- Citeste cu atentie aspectele ce tin de repararea bunurile din apartament (este posibil ca proprietarul sa introduca anumite clauze prin care sa fii obligat/a sa cotizezi pentru fiecare reparatie).

3. Plata in avans – majoritatea proprietarilor cer plata chirie in avans, pentru a se asigura ca nu vei parasi apartamentul la finalul lunii fara sa fi platit suma necesara lunii respective. In acest context, verifica pe ce perioada trebuie sa platesti chiria in avans. De obicei, la incheierea contractului, chiriasul trebuie sa plateasca suma aferenta pentru 3 luni in avans, astfel incat, chiria sa fie platita in permanenta cu 1-2 luni inainte.

4. Clauzele de reziliere ale contractului – ca si chirias, dreptul tau este sa poti rezilia contractul la nevoie. Fie ca doresti sa te muti in alta parte a orasului sau fie ca pretul chiriei creste nejustificat, ai dreptul de a rezilia contractul. Totusi, nu uita sa verifici aceste aspecte si in contract, pentru a vedea exact care sunt conditiile prin care poti face acest lucru.

5. Inventarul – inainte de a te muta verifica impreuna cu proprietarul bunurile care se regasesc in apartament si starea lor generala. Acest aspect este important, pentru a te asigura ca nu esti invinovatit/a de lipsa unui obiect sau de distrugerea acestuia.  

Scroll Down

Setari cookie-uri