Se incarca...

Mergi la conţinutul principal

UNIQA Blog

11 Mai, 2020 Blog

Lucruri de care nu ai nevoie... pana cand chiar ai nevoie

Cea mai faimoasa lege a lui Murphy dicteaza ca orice lucru care poate da gres, sigur va da gres. Statistic vorbind in jur de 50 de milioane de oameni sunt raniti doar in accidente rutiere in fiecare an.

Cea mai faimoasa lege a lui Murphy dicteaza ca orice lucru care poate da gres, sigur va da gres. Statistic vorbind in jur de 50 de milioane de oameni sunt raniti doar in accidente rutiere in fiecare an.

Desi in ultimii ani, rata fatalitatilor din accidentele rutiere a scazut cu o treime, sansele sa fim victima unui accident grav sunt destul de mari, in special in mica noastra tara unde exista in jur de 3 cm de autostrada pe cap de locuitor. La aceste intamplari putem adauga si riscurile accidentelor domestice, toxiinfectiile de natura alimentara, riscurile calamitatilor naturale, riscurile otravirii accidentale si metoda preferata de umanitate de a avea probleme, inima franta, bolile cardiovasculare.

Pe o nota mai pozitiva, cu totii suntem intr-o singura masina mare si fiecare coboara la diferite opriri. Este in natura umana si chiar datoria noastra de a face aceasta calatorie cat mai confortabila si lipsita de riscuri. Daca riscurile la care ne expunem nu pot fi evitate, rezolvarea rapida si eficienta incidentelor rezultate este urmatorul cel mai bun lucru.

Cand vine vorba de asigurari, primul gand in momentul achizitionarii ar fi “ce imi iese mie?”. Stim cu totii ca e greu sa cheltuiesti bani pe ceva ce s-ar putea sa nu ai nevoie, personal, beneficiul adus este simpla pace mintala, in eventualitatea unui incident, ma gandesc ca sunt acoperit. Aceasta pace mintala nu apare imediat, ci in momentele acelea in care “aproape s-a intamplat”. 

Incepem sa calatorim mai des, brusc lumea a devenit un loc mai mic, putem experimenta lucruri noi si vizita locuri pe care le-am vazut intr-o postare pe Instagram al “travel blogger-ului” nostru preferat.

Generatia noastra, “cu cheia la gat”, a devenit generatia exploratorilor si a celor care prefera sa cheltuie banii pe experiente decat pe lucruri. Astfel, vara mergem sa exploram arhipelaguri si iarna invatam sa schiem.

Insa conform multor studii, suntem cu mult mai responsabili, in special din punct de vedere financiar. Da, totul se rezuma la bani si trebuie sa ne gandim la metode care ne pot salva bani, nu doar la metode de a face bani. Aici intervine asigurarea de calatorie; sunt multe lucruri pe care nu le putem controla, de la dieta locala care nu ne prieste pana la apa de la robinetul din camera de hotel care de fapt nu era potabila

Cand ai asigurarea de calatorie ai si acea pace mintala ca incidentul nu presupune neliniste financiara. Avantajul asigurarii de calatorie este decontarea directa, tot ce trebuie sa faci este sa suni la numarul de urgenta de pe polita si sa anunti evenimentul, iar costurile medicale vor fi preluate.

Credeam ca asigurarea de calatorie e un lux, nu multi isi permit, am ramas surprins ca e de ordinul zecilor de lei. Reiterez, un pret mic pentru acea pace mintala.

La recomandarile unui prieten am discutat cu reprezentatii de la UNIQA, au fost destul de draguti sa ma educe ca produsul lor acopera pana si urgente stomatologice, iar in cazul unui accident, nu doar costurile medicale ci si deplasarea rudelor in caz de urgenta. Mai acopera si repatrierea, urgentele stomatologice, raspundere civila fata de terti, intarzierea bagajelor mai mult de 6 sau 12 ore, dar si pierderea documentelor si bagajelor sau intarzierea zborului.

Ce m-a interesat totusi a fost faptul ca au polite pentru sport extrem, aici iar am avut nevoie de educatie, are sens ca asigurarea de baza sa nu acopere riscuri la care te expui voit.

Ma asteptam ca aceasta clauza suplimentara sa fie scumpa, da stiu sunt zgarcit. Insa din nou de ordinul zecilor de lei, bineinteles ca depinde ce fel de sport, fie terestru, aerian sau nautic, dar oamenii sunt destul de perspicace si observand destinatia, au prezentat informatia care ma interesa personal.

Am considerat important aspectul transparentei, desi in comert acest lucru este considerat un “upsell” avand in vedere lipsa mea de experienta in snowboarding, a fost util.

Vorbeam mai sus de pacea mintala, acest sentiment nu a fost mai puternic decat in momentul in care in care pe partie am imitat o tanara gimnasta cu un dublu salt intins inainte, cu intoarcere de 720° si revenire pe ambele picioare. Toate cele 206 oase au supravietuit caderii, doar cateva vanatai care nu aveau nevoie de atentie medicala. Abia atunci am gandit ca totul o sa fie in regula, ca sunt acoperit.

Am fost aproape sa am nevoie de un lucru de care “nu ai nevoie”.