Se incarca...

Mergi la conţinutul principal

UNIQA Blog

03 August, 2020 Blog

Care sunt consecintele condusului fara asigurare auto obligatorie

Ponderea de autovehicule care nu au asigurare de tip RCA este de aproximativ 25%, aici ar fi incluse si autoturismele care nu mai sunt folosite sau au fost abandonate

Cand trebuie sa prezinti asigurarea auto obligatorie

Nu trebuie sa fii implicat intr-un accident pentru a fi prins fara asigurare. Politistii de la circulatie vor cere dovada asigurarii obligatorii la orice oprire. Chiar daca esti oprit la un filtru pentru control de rutina sau ai incalcat o lege de circulatie fara a cauza un incident, va fi ceruta polita de asigurare auto obligatorie.

Chiar daca detii o polita obligatorie auto valida insa nu o ai in posesie in momentul verificarii, tot e posibil sa existe o sanctiune contraventionala. 

Desi ponderea de autovehicule care nu au asigurare de tip RCA este de aproximativ 25%, aici ar fi incluse si autoturismele care nu mai sunt folosite sau au fost abandonate. Conform legii, soferii care detin masini inmatriculate si functionale trebuie sa aiba asigurare auto obligatorie.

Daca se doreste suspendarea platii asigurarii, soferii trebuie sa predea politiei placutele de inmatriculare. In esenta, proprietarul unui autovehicul este obligat sa detina asigurare indiferent daca autoturismul este folosit sau nu.

Bineinteles, lipsa asigurarii obligatorii poate avea diverse motivatii, iar fara un sistem centralizat de evidenta este dificila crearea unor rapoarte care sa reflecte realitatea. De la detinatorii de motociclete care nu circula decat vara, pana la soferii care isi reinoiesc asigurarea lunar sau cand se afla in tara, pot exista mai multe cauze pentru lipsa RCA-ului.

De asemenea, exista situatii in care autovehiculul este inmatriculat in alta tara si asigurarea a expirat sau se evita plata asigurarii datorita preturilor mari, iar pentru cei care incheie asigurarea pe o perioada scurta, spre exemplu o luna, asigurarea poate expira cand soferul se afla pe drum.

Riscurile condusului fara asigurare auto obligatorie

Consecintele condusului fara asigurare obligatorie pot include sanctiune contraventionala de la 1000 la 2000 de lei si chiar retinerea talonului si a placutelor de inmatriculare.  In cazuri extreme, in care asigurarea a expirat de mai mult de 3 luni de la data constatarii, exista posibilitatea suspendarii posibilitatii inmatricularii. In esenta, autovehiculul poate fi radiat din circulatie daca nu se face dovada platii asigurarii in 30 de zile de la data constatarii.

Un alt risc la care esti expus in lipsa asigurarii obligatorii este asumarea responsabilitatii financiare pentru daunele produse in cazul unui accident. Costurile de reparatie vor fi destul de costisitoare.

Avand in vedere ca este interzisa circulatia pe drumurile publice fara a avea o polita de asigurare obligatorie valida, chiar daca nu esti responsabil pentru producerea accidentului este de asemenea posibil sa suporti daunele survenite.

In mod curent tot mai multe companii de asigurare pun la dispozitie formulare de calcul online pentru cumpararea asigurarii RCA, chiar si marile platforme de comert online sau aplicatiile bancare au in portofoliu asigurari obligatorii spre vanzare. Indiferent de prima de asigurare platita sau compania de asigurare, riscurile acoperite ar trebui sa fie aceleasi.

Cumpararea unei polite de asigurare RCA e necesara pentru a putea fi un sofer responsabil si pentru a avea confortul protectiei in cazul unui incident.

Noi 23, 2022 Stiri

UNIQA in primele 9 luni din 2022...

UNIQA Asigurari si UNIQA Asigurari de viata au inregistrat rezultate solide...

Citeste mai mult
Noi 03, 2022 Stiri

Noutati despre asigurarea de calatorie Vacanta si Relaxare...

UNIQA continua sa adapteze solutiile de protectie prin asigurare in actualu...

Citeste mai mult
Aug 30, 2022 Stiri

UNIQA Asigurari, premiata pentru inovatie in dezvoltarea asi...

Premiul „Inovatie in Dezvoltarea Asigurarilor Corporate” a fost acordat ech...

Citeste mai mult
Noi 23, 2022 Comunicate de presa

UNIQA in primele 9 luni din 2022: consolidarea profitabilit...

Primele 9 luni din 2022 au marcat rezultate solide pentru UNIQA Asigurari s...

Citeste mai mult
Aug 24, 2022 Comunicate de presa

UNIQA in primele 6 luni din 2022: rezultate solide si imbuna...

Rezultatele companiilor UNIQA Asigurari si UNIQA Asigurari de viata pentru ...

Citeste mai mult
Aug 04, 2022 Comunicate de presa

UNIQA este asiguratorul oficial UNTOLD 2022...

UNIQA continua sa fie alaturi de comunitate, oferind solutii de protectie f...

Citeste mai mult
Feb 02, 2021 Blog

Moduri de a economisi in vacanta

Vacantele copiilor sunt un prilej bun de a calatori impreuna cu intreaga fa...

Citeste mai mult
Ian 25, 2021 Blog

ANA – Imaginea unui viitor mai bun

Pentru a simplifica interactiunea cu clientii, UNIQA a dezvoltat un consult...

Citeste mai mult
Ian 14, 2021 Blog

Asigurarea CASCO – informatii utile

Desi pare a fi o abreviere a unui tip de asigurare care ar putea cuprinde t...

Citeste mai mult