SUNWAVES Festival ajunge la Marea Mediterana, in Almeria, Sp...
Vibe-ul special al festivalului care a debutat in Romania, la Mamaia, ajung...
Citeste mai multLasa-ne datele tale de contact si te vom suna noi.
CUTREMUR
INUNDATII
ALUNECARI DE TEREN
Odata ce te-ai intalnit cu responsabilitatea frumoasa a familiei, este timpul sa iti dai seama ca locuinta ta poate insemna un pericol pentru cei mai mici membrii ai familiei.
Cele mai comune cauze ale deceselor la domiciliu sunt incendiile, sufocarea, inecul, axfisierea, caderile, otravirile si armele de foc. In general, aceste accidente se intampla in atunci cand exista:
Apa: in baie, bucatarie, piscine sau cazi cu hidromasaj
Caldura sau flacari: in bucatarie sau la un gratar
Substante toxice: sub chiuveta de bucatarie, in dulapiorul cu medicamente, in garaj sau in magazie, sau chiar intr-o poseta, sub forma de medicamente
Potentialul pentru o cadere: pe scari, suprafete alunecoase, de la fereastra sau de pe o piesa de mobilier
Poti lua multe masuri pentru a-ti face casa mai sigura, dar cel mai important lucru este sa fii atent in permanenta la copiii mici. Chiar daca locuinta ta pare ca este un mediu sigur, este nevoie doar de o clipa de neatentie pentru ei sa cada, sa atinga ceva fierbinte sau bage un obiect mic in gura.
Pentru siguranta celor mici, mai ales in primele stagii ale dezvoltarii, trebuie sa te preocupi de lucrurile mici, literalmente. Curiozitatea bebelusilor ii va indemna sa incerce aproape fiecare lucru pe care il gasesc pe jos cu gura. Prin urmare, este estential sa verifici de fiecare data daca exista lucruri mici pe jos.
Nu in ultimul rand, trebuie sa te asiguri ca si tu, si copilul tau sunt protejati in cazul unor evenimente neprevazute. Este responsabilitatea ta sa te asiguri ca nimic nu poate sa afecteze siguranta si confortul familiei tale.
Daca esti in cautarea unei locuinte, incearca sa gandesti cat mai practic si sa iti achizionezi apartamentul de care ai cu adevarat nevoie. Astfel, te asiguri ca nu vei regreta achizitia si mai ales ca vei putea plati pentru aceasta. Iata cateva aspecte pe care sa le ai in vedere cand iti alegi locuinta:
- Numarul de persoane care vor locui acolo – daca in acest moment nu esti casatorit/a, acest lucru nu inseamna ca achizitionarea unei garsoniere este o idee foarte buna. Gandeste-te la viitor si la oportunitatile care se vor ivi in viata. Daca iti vei construi o familie, garsoniera nu va mai fi suficient de incapatoare si atunci va trebui sa apelezi la o refinantare a creditului pentru a iti face altul, pentru ca vei avea nevoie de o locuinta mai mare.
- Bugetul pe care il ai disponibil – alege o locuinta care sa indeplineasca toate dorintele tale, dar pe care ti-o poti permite. In acest context, trebuie sa pui in balans avantajele si dezavantajele in cazul in care alegi sa cumperi un apartament sau o casa cu etaj inafara orasului. Cheltuielile de achizitie in cazul unei case la curte pot fi mult mai mari, dar si costurile de intretinere ale acesteia.
- Distanta fata de locul de munca – desi exista posibilitatea sa iti schimbi locul de munca, trebuie sa iei in considerare distanta fata de centrele de afaceri principale. Locuinta ta ar trebui sa fie relativ aproape de centrele principale de birouri, dar si de zone comerciale.
Decizia de a cumpara un apartament sau o casa la curte poate fi dificila, de aceea trebuie sa analizezi situatia din toate punctele de vedere si sa te focusezi pe componenta financiara – mai exact, sa faci calculele cat mai corecte, pentru a fi sigur ca poti plati pentru locuinta aleasa, dar sa o si asiguri.
Cumpararea unei locuinte reprezinta o decizie importanta pentru orice familie, mai ales din punct de vedere financiar. Totusi, iti poti avea in vedere anumite aspecte pentru a reduce pe cat posibil cheltuielile sau datoriile pe care le vei avea dupa achizitionarea locuintei. Noi iti aducem cateva sfaturi care speram sa te ajute:
- Pune bani deoparte – daca stii ca pe viitor iti doresti sa cumperi o locuinta este bine sa incepi sa economisesti din timp. In acest mod, suma pe care o vei imprumuta de la banca nu va mai fi atat de mare, si in plus, se vor reduce si numarul de ani in care va trebui sa platesti rate la banca. Incearca pe cat posibil ca suma pe care o strangi sa reprezinta macar 10-20% din pretul locuintei. Vei vedea astfel ca datoriile la banca si dobanzile pe care trebuia sa le platesti se vor reduce considerabil.
- Alege cu atentie institutia financiara – informeaza-te bine inainte sa iei un credit bancar pentru a iti cumpara o locuinta, pentru a fi sigur ca alegi cea mai buna varianta pentru tine in ceea ce priveste: dobanda aplicata, perioada de rambursare a creditului si suma pe care o vei plati lunar. Toate acestea te ajuta sa iti faci socotelile si sa vezi daca iti poti plati ratele.
- Urmareste ofertele – proprietarii complexelor de apartamente ofera periodic reduceri importante la locuinte. Analizeaza cu atentie zona in care doresti sa iti cumperi noua locuinta si urmareste daca prorietarii complexelor din zona acorda anumite reduceri. In plus, ii poti contacta pentru a cere o oferta personalizata.
Indiferent care este metoda prin care alegi sa iti finantezi achizitia, este esential sa nu uiti sa sa iti asiguri locuinta, pentru a fi 100% protejat impotriva riscurilor neprevazute!
Daca ai muncit din greu pentru a-ti permite un un computer sau un mp3 player, iti poti imagina ce dificil este sa le pierzi intr-un moment de neatentie. E timpul sa te asiguri ca nimeni altcineva nu poate pune mana pe bunurile tale.
In locuinta
Fie ca locuiesti cu parintii sau in propria casa, sunt sanse sa ai o multime de lucruri scumpe in dormitor. Daca esti jefuit, nu va fi prea usor sa inlocuiesti un televizor, un PC sau un sistem stereo. De aceea, trebuie sa faci totul ca sa le protejezi.
Primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa alegi o asigurare de locuinta. In cazul in care locuiesti cu parintii, vei fi acoperit de polita lor, dar daca nu, vei avea nevoie de propria acoperire.
Daca iesi in oras si nu este nimeni care sa ramana acasa, inchide ferestrele si incuie usile. Pare un lucru evident, dar de multe ori esti tentat sa nu incui daca iesi doar pentru cateva minute.
Daca locuiesti intr-un campus universitar, ia-ti toate lucrurile de valoare cu tine cand pleci acasa de sarbatori. Caminele studentesti si salile de resedinta sunt mai susceptibile la intrarile prin efractie, mai ales cand hotii stiu ca nu vei fi acasa.
Afara
Cand te afli pe strada, exista cateva lucruri de retinut care vor reduce sansele de a ti se fura bunurile.
Este mult mai greu pentru un hot de buzunare sa-ti fure portofelul daca il tii intr-un buzunar din fata. Cand ai nevoie sa platesti ceva sau sa folosesti un bancomat, scoate-ti portofelul in ultima secunda si nu mai devreme si nu flutura cu banii. Hotii vor stii ca merita furat.
Daca porti geanta, incearca s-o porti frontal si cu mana pe deschidere, mai ales atunci cand esti intr-un mijloc de transport.
In cele din urma, daca iti place sa asculti muzica in miscare, transporta playerul mp3 intr-un buzunar interior si tine firele castilor ascunse sub haine. Nu numai ca va fi mai greu de vazut, dar va fi si imposibil de furat.
Daca ai bicicleta, pastreaz-o in siguranta in acelasi fel cum ai face cu o masina. Blocheaz-o de fiecare data cand nu o folosesti cu un sistem rigid, scump, sau scoate-i o roata de fiecare data cand o parchezi.
Atunci cand trebuie sa te muti, este foarte usor sa lasi impachetatul pe ultimele zile, iar acest lucru poate sa insemne nervi pierduti si un proces incetinit. Iata o lista de lucruri pe care trebuie sa le bifezi cand te muti intr-un loc nou:
Cu doua luni inainte:
• Sorteaza dintre ce vrei sa iei cu tine si ce trebuie aruncat
• Intereseaza-te de o companie de mutat care sa te ajute in ziua mutarii
• Creeaza-ti un caiet in care sa tii cont de totul: estimari, chitante si un inventar cu obiectele de mutat
• Organizeaza actele scolare ale copiilor daca acestia se vor transfera la alta scoala
Cu 6 saptamani inainte:
• Achizitioneaza lucrurile care te vor ajuta sa te muti: cutii, benzi scotch, markere, containere speciale, etc.
• Consuma lucrurile pe care nu o sa le muti cu tine: mancare inghetata, produse de curatat
• Ia masuratorile necesare in noua casa pentru a te asigura ca mobila ta va incapea
Cu o luna inainte:
• Alege compania care te va ajuta sa te muti si fa toate aranjamentele
• Impacheteaza lucrurile pe care nu o sa le folosesti aceasta luna
• Pune etichete clare pe fiecare cutie, cu detaliile despre lucrurile care vor fi in interior
• Pune lucrurile de valoare precum banii sau bijuteriile intr-o cutie sigura pe care o vei transporta personal la noua casa
• Fa aranjamentele formale pentru schimbarea de adresa
• Anunta institutiile importante de care tii de schimbarea adresei: banci, firme de brokeraj, departamentul de HR al angajatorului, reviste la care esti abonat, asiguratorul si furnizorii de utilitati
Cu doua saptamani inainte:
• Cere o zi libera pentru atunci cand te vei muta
• Confirma aranjamentele facute cu cei care te vor ajuta la mutat
Cu o saptamana inainte:
• Reumple prescriptiile cu medicamentele de care vei avea nevoie
• Fa-ti bagajele personale
Cu cateva zile inainte:
• Dezgheata congelatorul; daca iei frigiderul cu tine, e important sa nu uiti acest detaliu sau sa-l lasi pentru ultima zi
• Verifica inca odata toate detaliile pe care le-ai aranjat cu cei care te vor ajuta sa te muti: adresa ta, instructiunile pentru a ajunge la destinatie, informatiile de contact, etc.
• Pregateste banii de care ai nevoie pentru intreaga operatiune
Ziua mutarii:
• Verifica daca tot inventarul este pus la punct si daca nu ai uitat ceva
• Relaxeaza-te stiind ca ai planificat foarte bine aceasta mutare
Acum ca nu ai pierdut nimic din vedere, poti sa te bucuri de noua ta casa. Nu uita ca noua ta casa este si noua ta responsabilitate, iar pentru asta iti recomandam asigurarea de locuinta UNIQA Asigurari.
Oricine poate crea un buget de uz casnic. Cu toate acestea, pentru a face unul care sa se potriveasca cu nevoile tale, trebuie sa arunci un ochi pe starea finantelor tale si sa iei in considerare moduri de a rezista mai mult cu aceeasi suma de bani. Pentru asta, ti-am pregatit cateva sfaturi pentru a-ti imbunatati bugetul casei:
Analizeaza-ti cheltuielile saptamanal mai degraba decat lunar
Cand vrei sa planifici un buget fezabil, o luna permite prea mult loc pentru erori. Ca alternativa, alege sa bugetezi cheltuielile mai mici o data pe saptamana si lunar numai pentru produse mai mari si facturi. Erorile din bugetele saptamanale pot fi descoperite si corectate rapid. In acest fel, daca depasesti bugetul, poti fi mai atent saptamana urmatoare.
Tine cont de cheltuielile diverse
Un buget bine pregatit va avea sectiuni speciale atat pentru cheltuielile diverse, cat si pentru cele de urgenta. Ambele vor fi disponibile atunci cand ai nevoie de ele, sau pot fi econimisite atunci cand nu au fost folosite.
Nu conta pe bani in plus
Nu te astepta la alte venituri atunci cand iti faci bugetul: rambursare de impozit, bonusuri sau bani de ziua ta. Daca vei primi acei bani, ii poti planifica in consecinta, dar daca nu ii primesti desi sunt pusi in buget, ai putea depasi ce ti-ai propus.
Daca ai dubii, supraestimeaza
Daca trebuie sa iti estimezi banii pe care ii ai la dispozitie, alege calea precautiei si supraestimeaza. Daca iti subestimezi cheltuielile, exista riscul de a depasi bugetul casnic. Pe termen lung, nu readapta bugetul pana cand nu vezi ca ai supraestimat cel putin sase luni.
Fa-ti un plan pentru banii econimisiti si urmeaza-l
Un buget este la fel de bun ca planurile pe care ti le faci cu banii econimisiti. Scopul bugetului nu este numai sa te tina departe de rosu in fiecare luna, ci sa te ajute sa faci economii importante. Fie ca ai de gand sa investesti banii intr-un depozit bancar, o pensie facultativa sau pe piata de valori, tine-te de planul pe care ti-l faci. Daca nu ai intentii serioase cu banii tai economisiti, ai multe sanse sa-i cheltui.