Descoperim lumea mai bine impreuna: Balcic...
Un oras cu o istorie bogata, marcata de numeroase culturi, Balcic este o de...
Citeste mai multLasa-ne datele tale de contact si te vom suna noi.
INCENDIU
EXPLOZIE
DESCARCARI ELECTRICE
Cumpararea unei locuinte aduce dupa sine si o serie de investitii in bunurile pe care le folosesti la dotarea apartamentului respectiv, iar de cele mai multe ori sumele cheltuite nu sunt deloc de neglijat. Din acest motiv este important sa iti asiguri nu doar locuinta, ci si bunurile din interiorul acesteia. Inafara de bunurile de folosinta indelungata, nu trebuie sa uiti nici de obiectele pe care le folosesti in fiecare zi si care de multe ori pot fi la fel de importante pentru tine, cum ar fi: portofelul, cheile sau telefonul mobil.
In concluzie, iti recomandam sa alegi o asigurare de locuinta complexa care sa iti protejeze si bunurile din interiorul acesteia, cum ar fi: articolele de mobilier dar si aparatura electronica.
Odata ce ai gasit apartamentul perfect pentru tine, trebuie sa fii atent/a la documentatia pe care urmeaza sa o semnezi, pentru inchirierea spatiului. Iata care sunt cele mai importante 5 lucruri pe care trebuie sa le ai in vedere:
1. Tipul contractului – intelegerea verbala pe care ai avut-o cu proprietarul este importanta, dar nu esentiala, de aceea trebuie sa verifici cu atentie ce tip de contract de inchiriere semnezi. Contractul poate fi semnat pe o perioada fixa de 6 sau 12 luni sau pe perioada neterminata. Acest aspect este important pentru a te asigura ca vei avea un spatiu in care sa locuiesti, pe o perioada indelungata.
2. Citeste tot contractul cu atentie – desi ai verificat lucrurile esentiale din contract, acest lucru nu este suficient, trebuie sa citesti contractul in intregime, nu doar cateva paragrafe. Asadar, verifica urmatoarele aspecte:
3. Plata in avans – majoritatea proprietarilor cer plata chirie in avans, pentru a se asigura ca nu vei parasi apartamentul la finalul lunii fara sa fi platit suma necesara lunii respective. In acest context, verifica pe ce perioada trebuie sa platesti chiria in avans. De obicei, la incheierea contractului, chiriasul trebuie sa plateasca suma aferenta pentru 3 luni in avans, astfel incat, chiria sa fie platita in permanenta cu 1-2 luni inainte.
4. Clauzele de reziliere ale contractului – ca si chirias, dreptul tau este sa poti rezilia contractul la nevoie. Fie ca doresti sa te muti in alta parte a orasului sau fie ca pretul chiriei creste nejustificat, ai dreptul de a rezilia contractul. Totusi, nu uita sa verifici aceste aspecte si in contract, pentru a vedea exact care sunt conditiile prin care poti face acest lucru.
5. Inventarul – inainte de a te muta verifica impreuna cu proprietarul bunurile care se regasesc in apartament si starea lor generala. Acest aspect este important, pentru a te asigura ca nu esti invinovatit/a de lipsa unui obiect sau de distrugerea acestuia.
Daca esti in cautarea unei locuinte, incearca sa gandesti cat mai practic si sa iti achizionezi apartamentul de care ai cu adevarat nevoie. Astfel, te asiguri ca nu vei regreta achizitia si mai ales ca vei putea plati pentru aceasta. Iata cateva aspecte pe care sa le ai in vedere cand iti alegi locuinta:
Decizia de a cumpara un apartament sau o casa la curte poate fi dificila, de aceea trebuie sa analizezi situatia din toate punctele de vedere si sa te focusezi pe componenta financiara – mai exact, sa faci calculele cat mai corecte, pentru a fi sigur ca poti plati pentru locuinta aleasa, dar sa o si asiguri.
Atunci cand planuiesti sa te muti trebuie sa ai in vedere o serie de aspecte, pentru ca aceasta experienta sa nu fie extrem de obositoare pentru tine. Sfatul nostru este sa iti faci o lista de activitati, pe care sa o respecti. Secretul este sa faci totul pas cu pas si sa nu incerci sa rezolvi mai multe lucruri in acelasi timp, ci sa iti focalizezi atentia si energia in mod organizat.
Desi, mutatul poate fi o activitate istovitoare, iti recomandam sa planifici totul pas cu pas si sa fii cat de organizat/a poti. In acest fel vei trece mai usor pentru aceasta perioada!
Cumpararea unei locuinte reprezinta o decizie importanta pentru orice familie, mai ales din punct de vedere financiar. Totusi, iti poti avea in vedere anumite aspecte pentru a reduce pe cat posibil cheltuielile sau datoriile pe care le vei avea dupa achizitionarea locuintei. Noi iti aducem cateva sfaturi care speram sa te ajute:
Indiferent care este metoda prin care alegi sa iti finantezi achizitia, este esential sa nu uiti sa sa iti asiguri locuinta, pentru a fi 100% protejat impotriva riscurilor neprevazute!
Mutatul impreuna este de multe ori o tranzitie care poate crea dificultati intr-un cuplu, mai ales daca niciunul nu a mai trecut prin asta in trecut. Ti-am pregatit o lista cu cele mai comune greseli pe care cuplurile le fac atunci cand se muta:
1. O singura persoana se ocupa de facturi
Aceasta greseala incepe cand alegeti ca facturile sa fie trecute pe numele unei singure persoane. Acest lucru nu inseamna ca doar o persoana este responsabila pentru plata lor, dar de cele mai multe ori, cel insarcinat le va plati si nu va cere celuilalt partea pe factura.
Solutie: Faceti o estimare a cheltuielilor din ultimele luni si stabiliti clar cat trebuie sa plateasca fiecare. Astfel, fiecare va sti ca va avea o suma aproximativ fixa de bani de platit lunar.
2. Niciunul nu se gandeste la cum cheltuielile lui il afecteaza pe celalalt
Cand aveti finantele separate, exista momente cand o cheltuiala mica pentru unul poate sa reprezinte o avere pentru celalalt. De multe ori, insa, pentru a pastra aparentele, aceste lucruri nu sunt comunicate si cineva poate cu mai putini bani sau cu o datorie.
Solutie: Chiar daca aveti finantele separate, traiul vostru in comun afecteaza unul pe celalalt. De aceea, inainte de o decizie de impuls, discuta cu partenerul tau despre situatia financiara.
3. Nimeni nu anticipeaza o problema financiara
De foarte multe ori cand lucrurile par ca merg de la sine, poate interveni o problema financiara neasteptata care sa va destabilizeze. O situatie des intalnita este cand unul dintre voi isi pierde slujba. Daca nu esti pregatit pentru asta, vei suferi o deziluzie.
Solutie: Nimic nu te pregateste mai mult pentru o perioada mai grea decat niste economii facute la timp. Asadar, asteapta-te la orice si economiseste pe masura.
4. Nu exista compromisuri asupra cheltuielilor
Exista oameni care economisesc si oameni care vor sa se bucure de banii lor. Daca niciunul nu este dispus sa faca un compromis, acest lucru va eroda buna voastra intelegere si va duce la certuri.
Solutie: Stabiliti-va impreuna obiective clare. Daca partenerul tau economiseste bani, faceti-va impreuna un plan pentru acei bani in plus. Acest lucru va va ajuta sa fiti pe aceeasi pagina.
5. Discutiile despre bani sunt avute doar in momente de criza
Daca singurele discutii despre finante sunt avute doar atunci cand ceva merge gresit, acestea nu vor fi productive si in niciun caz nu vor seta o regula pentru viitor.
Solutie: Organizati intalniri lunare sau chiar saptamanale in care discutati despre bani, si incercati sa evitati momentele de presiune financiara. Acestea sunt inceputurile unei planificari serioase care va vor pregati pentru provocarile financiare majore ale vietii.
Urmand aceste sfaturi, vei reusi sa treci cu brio peste aceasta tranzitie catre mai multa responsabilitate financiara. Cel mai important este sa iti calibrezi asteptarile, sa vorbesti mai mult si mai deschis despre bani si sa te gandesti de fiecare data la cum obiceiurile tale financiare il afecteaza pe celalalt.