Se incarca...

Mergi la conţinutul principal

UNIQA Blog

31 Decembrie, 2020 Blog

La ce sa fim atenti cand cumparam o masina noua?

Fiecare decizie va avea beneficii si dezavantaje. In functie de stilul de viata o masina folosita ar putea fi o alegere mai inteleapta, insa va trebui sa fim atenti.

In momentul cumpararii unei masini noi, sau noua pentru noi, vom avea de infruntat mai multe decizii. In functie de nevoie si posibilitati, una din primele decizii va fi daca sa achizitionam o masina noua sau una rulata. Fiecare decizie va avea beneficii si dezavantaje. In functie de stilul de viata o masina folosita ar putea fi o alegere mai inteleapta, insa va trebui sa fim atenti.

Un lucru important de avut in vedere ar fi garantia. Masinile noi vor avea garantia de la producator pentru a adresa posibile defecte tehnice din primii ani de viata a autovehiculului. Chiar daca achizitionam o masina folosita, daca se afla inca in perioada de garantie, aceasta ar trebui sa poata fi transferata catre noul proprietar. In aceasta situatie e necesar sa cititm cu atentie termenii si conditiile aplicate. Deseori, garantia pentru masini se aplica si la numarul de kilometrii parcursi, nu doar la o perioada. Daca garantia nu poate fi transferata, e mai bine sa avem in considerare modele care sunt renumite pentru fiabilitate.

Taxele si costurile de inregistrare reprezinta un alt aspect care trebuie luat in considerare cand achizitionam o masina noua sau folosita. Aceste costuri pot fi mult mai mari pentru masinile din import, fiind necesar si certificatul de autenticitate emis de Registrul Auto Roman.

Pentru masinile noi, deprecierea rapida poate fi un dezavantaj considerabil. Se spune ca o masina noua valoreaza jumatate din suma platita din momentul in care a fost cumparata. Desi realitatea nu este atat de dura, deprecierea este inevitabila si trebuie luata in vedere. Numarul de kilometrii parcursi va fi principalul factor in depreciere. Pentru o masina rulata, numarul de proprietari anteriori va insemna ca sunt mai multe sanse ca vehiculul sa fi avut probleme.  Avand in vedere ca unii producatori ofera in mod curent 7 ani de garantie, acest lucru poate reduce deprecierea. De asemenea, pastrarea istoriculul de inspectie tehnica si mentananta poate ajuta la incetinirea deprecierii.

Chiar si noile reglementari referitoare la Euro 6 si la consumul de carburant pot juca un rol important in valoarea de revanzare a unui autovehicul. Bineinteles, fiabilitatea si dezirabilitatea marcii sau a modelului vor trebui considerate. Marcile consacrate vor beneficia de o depreciere redusa.

Siguranta oferita este un aspect crucial in alegerea autovehiculului, fie el nou sau deja folosit. Desi multe modele precedente vin cu echipari de siguranta standard, beneficiul in a cumpara o masina noua este ca se pot alege optiuni aditionale de siguranta, de la air-bag-uri suplimentare la sisteme de franare automata. Acest lucru nu va fi posibil cu masinile deja folosite.

Sa nu uitam de asigurarea necesara, fie ca achizitionam un autovehicul nou sau folosit sau fie ca inlocuim masina sau adaugam una noua pentru folosirea in familie, asigurarea de raspundere civila auto trebuie achizitionata. Daca adaugam si o protectie suplimentara CASCO, costurile vor creste considerabil. Trebuie sa avem in vedere ca valoarea asigurarii va fi influentata si de capacitatea cilindrica a masinii.

Achizitionarea unei masini este in sine un drum lung insa pregatirea va merita.