Se incarca...

Mergi la conţinutul principal

UNIQA Blog

18 Decembrie, 2020 Blog

Siguranta in preajma sarbatorilor

Traditiile, impodobirea locuintei si mesele imbelsugate sunt omniprezente in aceasta perioada.

Sarbatorile de final de an se apropie, desi acestea par a fi un pic diferite anul acesta, va fi dificil sa fim la distanta de familie. Luand in considerare si distantarea sociala, micile adunari vor fi posibile.

Traditiile, impodobirea locuintei si mesele imbelsugate sunt omniprezente in aceasta perioada.

Desi contravine legilor europene, sacrificarea animalelor in propria gospodarie e o traditie la care nu se va renunta usor. Daca se folosesc butelii sau dispozitive cu flacare deschisa pentru parlire, sa fie amplasate la distanta fata de arzator, iar furtunurile de alimentare sa nu prezinte fisuri. Pentru siguranta sporita, trebuie sa avem o sursa de apa sau materiale pentru stingerea incendiului.

Decoratiunile sunt cele care aduc spiritul sarbatorilor, dar sunt si cauza multor accidente. Vascul folosit tot mai des si in tara noastra pentru a decora intrarea in casa, este otravitor si trebuie tinut la distanta de copii si animale de companie.

Daca folositi un brad artificial, asigurati-va ca materialul din care e confectionat este ignifug. Daca folositi un brad natural, pastrati-l la distanta de sursele de caldura, coniferele contin rasina care este usor inflamabila. Instalatiile cu lumini trebuie verificate si supravegheate cat sunt pornite, nu lasati instalatiile pornite cand plecati de acasa. Nu suprasolicitati prizele electrice prin folosirea multor prelungitoare sau a instalatiilor electrice improvizate.

Si cu mancarea traditionala, probabil primul lucru care ne vine in minte cand ne gandim la sarbatori, trebuie sa avem grija. Apar deseori toxiinfectii alimentare fie de la mancat prea mult, fie de la mancare pregatita necorespunzator. Trebuie sa avem grija de unde cumparam alimentele, in special carnea, iar aceasta sa fie preparata la o temperatura destul de inalta pentru a elimina orice patogen.

De asemenea, pentru a evita contaminarea alimentelor, carnea cruda trebuie stocata separat de alimentele gatite si trebuie folosite ustensile diferite pentru carnea gatita fata de cea cruda.

Una din cauzele incendiilor din locuinte este nesupravegherea aparatelor de gatit. Cand gatim, preparatul trebuie supravegheat in permanenta. Nu strica sa avem un extinctor la indemana.

Petardele si artificiile sunt de asemenea reprezentative pentru aceasta perioada. Ele pot cauza insa accidente daca nu sunt folosite cu atentie. Dispozitivele pirotehnice sunt impartite in mai multe categorii. Cele cu risc scazut si nivel de zgomot neglijabil pot fi folosite oricand . “Stelutele” care se regasesc deseori deasupra torturilor pot fi folosite insa cu precautie pentru ca si acestea pot cauza incendii.

Conform Politiei Romane, petardele si artificiile cu nivel scazut de zgomot nu pot fi folosite sau comercializate de catre persoanele fizice neautorizate. Pentru a va asigura ca este legal sa folositi un anumit dispozitiv pirotehnic, eticheta acestuia ar trebui sa contina o clasificare de la F1 la F4. Doar cele din clasa F1 pot fi folosite de persoanele fizice. Daca nu exista acea clasificare pe eticheta, cel mai probabil nu sunt permise. Indiferent de situatie, orice material pirotehnic trebuie utilizat cu atentie, in aer liber, in spatii ferite de cladiri si la distanta de alti oameni sau animale de companie.

Siguranta nu este un accident, aceasta trebuie planificata. Sarbatori in siguranta!