Se incarca...

Mergi la conţinutul principal

UNIQA Blog

07 Octombrie, 2020 Blog

Traversarea strazii in siguranta

Accidentele in care sunt implicati pietoni sunt predominante in grupul de varsta de la 5 la 14 ani.

Traversarea strazii in siguranta este o abilitate importanta pentru copii si un pas important spre autonomie. Chiar daca pare un lucru banal, invatarea acestora sa traverseze in mod sigur este esentiala.

Accidentele in care sunt implicati pietoni sunt predominante in grupul de varsta de la 5 la 14 ani.

Studiile efectuate arata ca accidentele in care sunt implicati copii pana la 5 ani se intampla mai des in aleile din jurul casei. Cele in care sunt implicati copii pana la varsta de 7 ani se intampla cand acestia traverseaza printre masinile parcate, iar copiii de peste 7 ani sunt victime cand traverseaza prin mijlocul strazii. Astfel, constientizarea si educarea copiilor referitor la siguranta traversarii este critica pentru siguranta lor personala.

Organizatiile non-guvernamentale si universitatile din Statele Unite au mai descoperit ca abilitatea copiilor de a evalua distanta si viteza cu care se aproprie un vehicul se dezvolta dupa varsta de 10 ani, iar abilitatile motorii si cognitive referitoare la perceptie se fundamenteaza in jurul varstei de 14 ani; facand traversarea strazii o abilitate complexa care necesita atentie, perceptie vizuala si pricepere in luarea deciziilor.

Trebuie sa fim expliciti in educarea copiilor pentru a putea traversa strada corespunzator, dar in acelasi timp sa nu ii speriem. Cei mai multi copii invata eficient atunci cand inteleg nevoia si riscurile implicate.

Folosirea exemplelor si a demonstratiilor cu ajutorul jucariilor poate pune in perspectiva realitatea. Copiii sunt mai scunzi iar soferilor le e mai greu sa ii vada, de asemenea in ciuda legilor, mult soferi sunt distrati de telefoanele mobile.

Reguli pentru traversarea in siguranta:

  • Copiii trebuie sa traverseze mereu pe la trecerea de pietoni.
  • Sa nu traverseze daca o masina este prea aproapre de intersectie si blocheaza vizibilitatea.
  • Sa nu traverseze printre masini parcate, soferii nu ii pot vedea la timp.
  • La semafor trebuie sa astepte culoarea verde pentru pietoni.
  • Trebuie sa traverseze fara a privi in telefon sau sa aiba casti in urechi.
  • Trebuie sa astepte ca toate masinile sa treaca inainte de a pasi in strada.
  • Daca o masina pare sa incetineasca, sa astepte pana la oprirea completa inainte de a traversa.
  • Sa priveasca in ambele directii chiar daca strada pare a fi goala.
  • Sa nu alerge pe trecerea de pietoni sau sa se opreasca brusc.

Si pentru ca acestia trebuie educati de mici, puteti exersa traversarea corecta a strazii pe o strada putin circulata. Puteti crea fie o sarcina sau un joc din educarea copilului cu privire la traversarea regulamentara.

Este esential pentru sanatatea copiilor sa aiba o intelegere puternica a traversarii corespunzatoare si a riscurilor implicate. Trebuie sa invete regulile si unde este permis sa traverseze si sa isi aminteasca toti pasii pentru a traversa strada in siguranta. Exersarea impreuna cu parintii ii va ajuta sa dobandeasca aceste abilitati pentru ca mai tarziu sa fie inradacinate in comportament.