06 Decembrie, 2021 Comunicate de presa

UNIQA reafirma angajamentul ferm de dezvoltare a operatiunilor din Romania in contextul renuntarii la vanzarea RCA

UNIQA Asigurari S.A. a primit din partea Autoritatii de Supraveghere Financiara aprobarea deciziei de retragere, la cerere, a autorizatiei pentru practicarea asigurarii obligatorii de raspundere civila auto (RCA). Incepand cu data de 06.12.2021, compania sisteaza activitatea de distributie a politelor RCA.

„UNIQA are un angajament ferm in ceea ce priveste dezvoltarea operatiunilor in Romania, cu obiective ambitioase pentru a obtine evaluari de 5 stele din partea clientilor pe toate liniile de activitate, bazandu-ne pe solutii si procese bine calibrate, dar si pe competentele echipei noastre de profesionisti”, a declarat Franz Weiler, Presedinte al Consiliului de Supraveghere UNIQA Asigurari.

In acord cu strategia de dezvoltare durabila asumata, UNIQA Asigurari a urmarit, in mod constant, obiectivul de reducere a impactului asigurarilor RCA asupra portofoliului si rezultatelor companiei, acestea reprezentand un segment care, la nivelul pietei, in ultimii zece ani, nu si-a dovedit capacitatea de a fi profitabil. In urma masurilor aplicate cu consecventa pentru a sustine acest obiectiv, UNIQA Asigurari a ajuns, in prezent, sa detina o cota de piata de doar 0,5% pe segmentul asigurarilor RCA, ceea ce, din perspectiva volumului activitatii de vanzare a companiei, insemna in medie 50 de polite RCA vandute zilnic.

„Avem o directie strategica constanta in ultimii sase ani, concentrandu-ne pe dezvoltarea segmentelor de asigurari non-auto. Am crescut ponderea acestor segmente in portofoliul UNIQA Asigurari de la 20%, in 2015, la aproximativ 50%, in prezent. UNIQA continua sa isi dezvolte activitatea in mod durabil, avand o baza financiara solida, standarde ferme pentru un business responsabil si obiective clare in ceea ce priveste calitatea experientei oferita clientilor si partenerilor. Continuam sa ne consolidam statutul de jucator relevant la nivelul pietei asigurarilor din Romania. Evolutia UNIQA pe parcursul ultimilor doi ani reflecta o dinamica buna a profitabilitatii, la care asigurarile generale au avut o contributie pronuntata. Banzandu-ne pe aceste rezultate solide, estimam un profit constant, cu o imbunatatire graduala a performentelor companiei. Avem o viziune clara si stim care sunt prioritatile noastre pentru perioada urmatoare. Rezultatele si indicatorii de prudentialitate ai companiei ne arata ca suntem mai bine echipati ca niciodata. Suntem mereu aproape de clientii nostri si ne asumam promisiunea de a continua sa ne dezvoltam accelerat, pentru a le oferi solutii si servicii la cel mai inalt nivel”, a precizat Paul Cazacu, CEO – Presedinte Directorat UNIQA Asigurari.

UNIQA Asigurari respecta, in continuare, obligatiile asumate pe segmentul asigurarilor RCA, oferind un nivel de servisare la cele mai inalte standarde, in acord cu conditiile contractuale, pentru toate politele de raspundere civila auto (RCA) in vigoare in portofoliul companiei. Potrivit celei mai recente analize privind dosarele de dauna avizate pentru RCA, publicata de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, UNIQA este compania cu cea mai mica durata medie de plata a dosarelor de dauna pe piata RCA din Romania, de doar 2,8 zile / dosar.

Conform datelor raportate la finalul lunii septembrie 2021, UNIQA Asigurari are o rata de solvabilitate de 183%, pe care compania are capacitatea de a o sustine suplimentar din fonduri proprii neutilizate, aceasta fiind pozitionata peste rata medie de solvabilitate la nivelul pietei de asigurari, de 154%, potrivit celor mai recente date disponibile, aferente primului semestru al anului 2021 si in conditiile in care cerinta de reglementare la nivelul pietei pentru acest indicator este 100%.

Totodata, rata de lichiditate a companiei este de 1,98, fiind situata la un nivel aproape dublu fata de cerintele impuse la nivelul pietei.

Acesti indicatori confirma stabilitatea UNIQA Asigurari si capacitatea acesteia de a-si onora angajamentele asumate fata de cei peste 300 de mii de clienti din Romania, care au ales UNIQA drept partener de incredere in ceea ce priveste solutiile de protectie prin asigurare

UNIQA continua sa se numere printre asiguratorii din Romania cu cele mai putine reclamatii, inregistrand un numar de 146 de reclamatii, in scadere cu 8% fata de aceeasi perioada a anului anterior.

Pe parcursul ultimilor ani, rezultatele UNIQA Asigurari arata o imbunatatire permanenta si in ceea ce priveste profitabilitatea. Astfel, compania a incheiat anul 2019 cu un profit net total situat aproape de nivelul de 1 milion de euro, conform IFRS. In contextul provocarilor din 2020, UNIQA Asigurari si-a reconfirmat soliditatea si stabilitatea, continuand sa isi consolideze rezultatele si raportand un profit net de 2 milioane euro, conform IFRS, pentru ca, la finalul primelor 9 luni din 2021, valoarea profitului net al companiei sa ajunga la nivelul de 3,4 milioane euro, conform IFRS.