Se incarca...

Mergi la conţinutul principal

UNIQA Blog

14 Ianuarie, 2021 Blog

Asigurarea CASCO – informatii utile

Desi pare a fi o abreviere a unui tip de asigurare care ar putea cuprinde toate conditiile in cauza, cuvantul CASCO este de fapt un acronim al cuvintelor englezesti “Casualty” si “Collosion”.

Cu totii am auzit de aceasta asigurare facultativa pentru autovehicule insa putini stim ce situatii acopera si faptul ca exista mai multe tipuri de CASCO fiecare avand conditii specifice.

Desi pare a fi o abreviere a unui tip de asigurare care ar putea cuprinde toate conditiile in cauza, cuvantul CASCO este de fapt un acronim al cuvintelor englezesti “Casualty” si “Collision”. Respectiv CASCO vine de la “accidente” si “coliziuni”, insa in limba romana, folosind acceeasi formula, ACCCO nu ar suna atat de melodic.

Achizitionarea acestui tip de asigurare pentru autovehicul este optionala, nefiind obligatorie prin lege ca polita RCA. Polita de asigurare obligatorie RCA acopera daunele suferite de alte persoane in urma unui accident auto in cazul in care a fost produs din vina noastra. Polita CASCO acopera daunele produse la autovehiculul nostru in urma unui accident produs din vina noastra.

In unele situatii, cum ar fi achizitionarea unui autovehicul prin leasing, cumpararea asigurarii CASCO poate fi una din conditiile contractului.

Avand o asigurare CASCO poti efectua reparatii pentru autovehicul in cazul daunelor survenite in urma unui accident, acte de vandalism sau fenomene naturale. In functie de polita, poti fi despagubit chiar si in cazul unui furt.

Acoperirea CASCO pentru diverse daune si incidente poate sa difere de la o companie de asigurari la alta. In general sub aceasta asigurare sunt suportate coliziunile din vina asiguratului, pagube produse de alte persoane prin vandalism, daune survenite in urma furtunilor sau cutremurelor precum si daune survenite in urma tentativei de furt. Chiar si pierderea sau furtul cheilor de la masina pot fi despagubite. 

Asigurarea auto CASCO de baza este valabila pentru un numar limitat de pagube, in functie de conditiile contractuale si acoperirea se restrange la daunele produse pe teritoriul tarii.

Unele companii de asigurari pot oferi asigurarea completa pentru CASCO, aceasta incluzand protectie si in cazul conducerii masinii de catre alti soferi, despagubiri in cazul in care incidentul s-a petrecut in afara tarii. De asemenea, poate sa includa si acoperirea daunelor produse doar jantelor sau anvelopelor sau daune produse in afara drumurilor publice.

Pentru a limita costul asigurarii CASCO, exista optiunea asigurarii cu fransiza. Aceasta reprezinta o parte din despagubire care este suportata de asigurat, nu de catre compania de asigurari. Poate fi o suma fixa sau un procent din valoarea despagubirii. Pentru unele masini de lux, deoarece costul reparatiilor ar fi mare, fransiza ar putea fi obligatorie. De asemenea, in functie de varsta, din cauza riscului mai mare de producere a accidentelor, proprietarilor cu varste sub anumite limite li se poate impune plata prin fransiza.
Costul primei anuale de asigurare CASCO poate varia in functie de valoarea autovehiculului, dotarile suplimentare, vechimea sau starea masinii.

Desi nu este obligatorie, asigurarea CASCO poate fi utila in cazul unui incident neprevazut. O documentare amanuntita va fi necesara inainte de achizitionare, pentru a determina daca valoarea primelor depaseste costul pe care am fi dispusi sa il platim in cazul unui incident.

Ian 25, 2022 Stiri

UNIted Tower, simbolul unei comunitati...

UNIQA Tower din Viena a devenit UNIted Tower. De la inceputul lunii ianuari...

Citeste mai mult
Ian 20, 2022 Stiri

UNIvision, asigurarea pentru instrumente optice...

Asigurarea UNIvision este asociata instrumentelor optice achizitionate prin...

Citeste mai mult
Dec 23, 2021 Stiri

UNIQA este alaturi de clientii afectati de incendiul de la C...

Suntem alaturi de clientii ale caror bunuri au fost afectate de incendiul p...

Citeste mai mult
Dec 06, 2021 Comunicate de presa

UNIQA reafirma angajamentul ferm de dezvoltare a operatiunil...

UNIQA Asigurari S.A. a primit din partea Autoritatii de Supraveghere Financ...

Citeste mai mult
Noi 23, 2021 Comunicate de presa

Rezultatele UNIQA in primele 9 luni din 2021...

Crestere de 11% pentru UNIQA Asigurari si UNIQA Asigurari de viata, conform...

Citeste mai mult
Aug 24, 2021 Comunicate de presa

Rezultatele UNIQA in primele 6 luni din 2021...

UNIQA Asigurari si UNIQA Asigurari de viata continua sa isi dezvolte activi...

Citeste mai mult
Feb 02, 2021 Blog

Moduri de a economisi in vacanta

Vacantele copiilor sunt un prilej bun de a calatori impreuna cu intreaga fa...

Citeste mai mult
Ian 25, 2021 Blog

ANA – Imaginea unui viitor mai bun

Pentru a simplifica interactiunea cu clientii, UNIQA a dezvoltat un consult...

Citeste mai mult
Ian 14, 2021 Blog

Asigurarea CASCO – informatii utile

Desi pare a fi o abreviere a unui tip de asigurare care ar putea cuprinde t...

Citeste mai mult