Se incarca...

Mergi la conţinutul principal

UNIQA Blog

23 Martie, 2020 Blog

Blocuri vechi – solutii noi

Cu totii visam sa avem propria casa, de preferat in suburbie, departe de aglomeratia si zgomotul orasului, insa, conform statisticilor efectuate in UE, ponderea persoanelor care locuiau in apartamente este mai mare sau egala cu 60%, fata de cei care locuiau in case - 40%.

Cu totii visam sa avem propria casa, de preferat in suburbie, departe de aglomeratia si zgomotul orasului, insa, conform statisticilor efectuate in UE, ponderea persoanelor care locuiau in apartamente este mai mare sau egala cu 60%, fata de cei care locuiau in case - 40%. Pana reusim sa avem propriul cuibusor, va trebui sa locuim in comunitate, cel mai comun, in blocuri de apartamente.

Piata interna / Contextul pietei

In Romania, marea scindare intre blocurile construite in special in perioada comunista este tristul eveniment al cutremurului din 1977. Un fapt mai putin cunoscut este acela ca blocurile din orase au fost construite in prima faza cu modele de rezistenta germane, dovada ca, in 1977, au cazut doar trei scari de bloc facute de comunisti, si acelea probabil din cauza unor vicii de executie.

Singura componenta unde nu s-au facut economii in acea perioada a fost structura, de frica unor cutremure, dar instalatiile si finisajele, din pacate, lasa mult de dorit. Stiti vorba aceea cu gardul si leopardul…

Rare sunt situatiile in care, cand locuiesti intr-un apartament, nu ai nevoie de un instalator sau de un electrician sau un supranumit “Nea”, care se pricepe la toate pentru ca nevoia l-a invatat.

Asigurarea obligatorie pentru locuinta

Din pacate, daca premiza incepe cu instalatii la nivel de scara/bloc de slaba calitate, tot ce poate face un cetatean de rand e un fel de peticire care sa reziste pana la urmatoarea intamplare. Iar, pentru ca aceste incidente au caracter intamplator si nu pot fi preconizate, metoda ideala de a ne proteja ar fi asigurarea pentru locuinta.

Conform Legii 260 din 2008, asigurarea locuintei a devenit obligatorie impotriva alunecarilor de teren, cutremurelor si inundatiilor, strict definite ca fenomene naturale.

Respectiv, polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale, denumita si asigurare PAD, acopera daunele directe ale unor evenimente doar pentru locuinta, insa si daunele indirecte, cauzate de acel eveniment, de exemplu, incendiu produs in urma unui cutremur.

Asigurarea completa a locuintei

Asigurarea obligatorie pentru locuinta nu ne protejeaza, din pacate, impotriva celor mai comune evenimente nefericite care pot aparea.

Conform statisticilor IGSU, in Romania au loc in jur de 20 de incendii de locuinte pe zi. Doar unul dintre riscurile majore la care este expusa o locuinta, daca adaugam si fenomenele meteorologice extreme din ultimii ani (daunele cauzate de furtuni nu sunt acoperite de PAD) concluzionam ca evenimentele acoperite de asigurarea obligatorie a locuintei sunt o picatura intr-o galeata de posibile intamplari nefericite. Solutia optima este ca, in completarea asigurarii obligatorii, sa avem o asigurare completa a locuintei, care sa sa acopere o gama vasta de incidente.

Doar aceasta ne poate proteja in cazul unui incendiu, inundatie cauzata de defectarea instalatiilor sanitare sau furt a bunurilor continute in locuinta.

Descurajator este insa faptul ca, in Romania, procentul de locuinte acoperite de asigurarea obligatorie este de doar 19%. Procentul asigurarilor facultative, acestea fiind complementare politelor obligatorii, este mai redus, acoperind doar 16% din locuinte. In tari precum Cehia, Slovenia sau Polonia, procentul de asigurare obligatorie a locuintelor atinge 50%.

Specific conditiilor autohtone, motivele principale invocate de romani pentru lipsa achizitionarii politelor de asigurare sunt lipsa banilor si lipsa de informare.

Contrastant este faptul ca, in urma unui studiu efectuat de UNSAR, in jur de 30% dintre persoanele intervievate sunt ingrijorate, in mare masura, de riscul producerii unor evenimente nedorite in locuinta, care le pot afecta situatia financiara curenta.

E clar ca avem nevoie de o educatie financiara eficienta, trebuie sa invatam ca investitia in asigurarea locuintei nu este o corvoada, ci o limitare a riscurilor unor intamplari nedorite.

De cele mai multe ori, nu este o chestiune despre “daca se va intampla”, ci o chestiune despre “cand se va intampla”.