Mergi la conţinutul principal

UNIQA Blog

24 Martie, 2020 Blog

Blocuri vechi – solutii noi

Cu totii visam sa avem propria casa, de preferat in suburbie, departe de aglomeratia si zgomotul orasului, insa, conform statisticilor efectuate in UE, proportia persoanelor care locuiau in apartamente este mai mare sau egala cu 60%.

Cu totii visam sa avem propria casa, de preferat in suburbie, departe de aglomeratia si zgomotul orasului, insa, conform statisticilor efectuate in UE, proportia persoanelor care locuiau in apartamente este mai mare sau egala cu 60%. Pana reusim sa avem propriul cuibusor, va trebui sa locuim in comunitate, cel mai comun, in blocuri de apartamente.

Piata interna / Contextul pietei

In Romania, marea scindare intre blocurile construite in special in perioada comunista este tristul eveniment al cutremurului din 1977. Un fapt mai putin cunoscut este acela ca blocurile din orase au fost construite in prima faza cu modele de rezistenta germane, dovada ca, in 1977, au cazut doar trei scari de bloc facute de comunisti, si acelea probabil din cauza unor vicii de executie.

Singura componenta unde nu s-au facut economii in acea perioada a fost structura, de frica unor cutremure, dar instalatiile si finisajele, din pacate, lasa mult de dorit. Stiti vorba aceea cu gardul si leopardul…

Rare sunt situatiile in care, cand locuiesti intr-un apartament, nu ai nevoie de un instalator sau de un electrician sau un supranumit “Nea”, care se pricepe la toate pentru ca nevoia l-a invatat.

Asigurarea obligatorie pentru locuinta

Din pacate, daca premiza incepe cu instalatii la nivel de scara/bloc de slaba calitate, tot ce poate face un cetatean de rand e un fel de peticire care sa reziste pana la urmatoarea intamplare. Iar, pentru ca aceste incidente au caracter intamplator si nu pot fi preconizate, metoda ideala de a ne proteja ar fi asigurarea pentru locuinta.

Conform Legii 260 din 2008, asigurarea locuintei a devenit obligatorie impotriva alunecarilor de teren, cutremurelor si inundatiilor, strict definite ca fenomene naturale.

Respectiv, polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale, denumita si asigurare PAD, acopera daunele directe ale unor evenimente doar pentru locuinta, insa si daunele indirecte, cauzate de acel eveniment, de exemplu, incendiu produs in urma unui cutremur.

Asigurarea completa a locuintei

Asigurarea obligatorie pentru locuinta nu ne protejeaza, din pacate, impotriva celor mai comune evenimente nefericite care pot aparea.

Conform statisticilor IGSU, in Romania au loc in jur de 20 de incendii de locuinte pe zi. Doar unul dintre riscurile majore la care este expusa o locuinta, daca adaugam si fenomenele meteorologice extreme din ultimii ani (daunele cauzate de furtuni nu sunt acoperite de PAD) concluzionam ca evenimentele acoperite de asigurarea obligatorie a locuintei sunt o picatura intr-o galeata de posibile intamplari nefericite. Solutia optima este ca, in completarea asigurarii obligatorii, sa avem o asigurare completa a locuintei, care sa sa acopere o gama vasta de incidente.

Doar aceasta ne poate proteja in cazul unui incendiu, inundatie cauzata de defectarea instalatiilor sanitare sau furt a bunurilor continute in locuinta.

Descurajator este insa faptul ca, in Romania, procentul de locuinte acoperite de asigurarea obligatorie este de doar 19%. Procentul asigurarilor facultative, acestea fiind complementare politelor obligatorii, este mai redus, acoperind doar 16% din locuinte. In tari precum Cehia, Slovenia sau Polonia, procentul de asigurare obligatorie a locuintelor atinge 50%.

Specific conditiilor autohtone, motivele principale invocate de romani pentru lipsa achizitionarii politelor de asigurare sunt lipsa banilor si lipsa de informare.

Contrastant este faptul ca, in urma unui studiu efectuat de UNSAR, in jur de 30% dintre persoanele intervievate sunt ingrijorate, in mare masura, de riscul producerii unor evenimente nedorite in locuinta, care le pot afecta situatia financiara curenta.

E clar ca avem nevoie de o educatie financiara eficienta, trebuie sa invatam ca investitia in asigurarea locuintei nu este o corvoada, ci o limitare a riscurilor unor intamplari nedorite.

De cele mai multe ori, nu este o chestiune despre “daca se va intampla”, ci o chestiune despre “cand se va intampla”.

Mar 30, 2020 Stiri

Incepand cu luna martie 2020, Cristina Anculescu este membru...

Cristina Anculescu s-a alaturat echipei UNIQA in decembrie 2014 in rolul de...

Citeste mai mult
Mar 16, 2020 Stiri

UNIQA Asigurari si UNIQA Asigurari de viata au decis ca acti...

In Romania, UNIQA a inceput implementarea masurilor de limitare a riscurilo...

Citeste mai mult
Feb 28, 2020 Stiri

Radu Bragarea se alatura Directoratului UNIQA Asigurari de v...

Incepand cu luna februarie 2020, Radu Bragarea este Vicepresedinte - membru...

Citeste mai mult
Mar 16, 2020 Comunicate de presa

UNIQA Asigurari si UNIQA Asigurari de viata au decis ca acti...

Incepand de luni, 16 martie 2020, activitatea de la nivelul sediului centra...

Citeste mai mult
Feb 28, 2020 Comunicate de presa

Radu Bragarea se alatura Directoratului UNIQA Asigurari de v...

Incepand cu luna februarie 2020, Radu Bragarea este Vicepresedinte - membru...

Citeste mai mult
Feb 25, 2020 Comunicate de presa

Rezultate 2019 UNIQA Asigurari si UNIQA Asigurari de Viata ...

UNIQA Asigurari si UNIQA Asigurari de Viata au incheiat 2019 cu rezultate c...

Citeste mai mult
Mar 31, 2020 Blog

Daune locuinta – cum te poate ajuta ANA?

Tehnologia a transformat cu adevarat modalitatea in care marketing-ul si mu...

Citeste mai mult
Mar 24, 2020 Blog

Blocuri vechi – solutii noi

Cu totii visam sa avem propria casa, de preferat in suburbie, departe de ag...

Citeste mai mult
Mar 19, 2020 Blog

ANA are mere? Nu, ANA are solutii inteligente

Cine este ANA?  Ea este personificarea cumularii vastei expertize adunata d...

Citeste mai mult