Se incarca...

Mergi la conţinutul principal

UNIQA Blog

26 Noiembrie, 2020 Blog

Calatorim din nou?

Treptat si in special urmand masurile de siguranta, oamenii incep sa calatoreasca din nou cu scopul relaxarii dupa un an plin de provocari.

Calatoriile in scop turistic au devenit mai complicate in ultima perioada, dar spiritul de aventura si dorinta de explorare vor invinge. Treptat si in special urmand masurile de siguranta, oamenii incep sa calatoreasca din nou cu scopul relaxarii dupa un an plin de provocari.

Companiile de asigurari au venit in intampinarea acestor dorinte oferind acoperire prin polita de asigurare de calatorie chiar si in conditiile declararii pandemiei. Aceasta conditie se aplica daca la data achizitionarii politei de asigurare si data plecarii in calatorie, destinatia in care urmeaza a se efectua calatoria nu se regaseste in lista statelor cu risc epidemiologic crescut. Respectiv, daca statele in care calatorim nu se afla in zona rosie sau zona galbena, asigurarea de calatorie poate acoperi evenimente legate de pandemie.

Pentru cei dependenti de adrenalina, scopul calatoriei in timpul iernii va fi cel mai probabil practicarea sporturilor de iarna. In mod general, asigurarea de calatorie nu va acoperi majoritatea sporturilor de iarna, acestea fiind considerate sporturi extreme. Temerarii isi pot achizitiona si clauza de sport extrem la asigurarea de calatorie.

Inainte de achizitionare, polita trebuie studiata cu atentie pentru a confirma protectia pentru sportul sau activitatea pe care urmeaza sa o efectuam. Fiecare asigurator are propriile conditii si clasificari asupra sporturilor care sunt considerate extreme. Majoritatea vor fi de acord ca activitatile ca alpinismul, bunjee-jumping sau saltul cu parasuta sunt riscante. Totusi, unele companii de asigurare vor considera si alte activitati ca fiind extreme, cum ar fi echitatia, scufundarile sau chiar plimbarile pe obiecte gonflabile tractate de ambarcatiuni.

Daca sportul pe care dorim sa il practicam nu este acoperit, trebuie sa intrebam asiguratorul daca exista posibilitatea sa fie adaugat.

Cand vine vorba de sporturile de iarna, trebuie sa avem in vedere unele limitari impuse de asigurarile de calatorie care includ clauze de sport extrem.

Majoritatea acestor asigurari nu vor oferi protectie daca parasim partia de ski sau daca sportul este practicat intr-o zona nemarcata, deci asa numitul “free ride” exclude protectia in cazul unui incident.

Alte conditii care se aplica pentru asigurarea de sporturi exterme de iarna:

  • Nu se ofera protectie daca asiguratul este sub influenta bauturilor acoolice sau a drogurilor.
  • Nu se ofera protectie daca se dovedeste ca asiguratul s-a comportat imprudent sau periculos.

Trebuie sa ne asiguram ca sunt urmate instructiunile si reglementarile pentru sportul sau activitatea practicata. Unele polite vor oferi protectie doar daca suntem acompaniati de un instructor.

Asadar, inainte sa ne imbarcam in noua aventura in afara tarii, trebuie sa avem in vedere o asigurare de calatorie pentru a fi protejati in cazul incidentelor neasteptate.