Se incarca...

Mergi la conţinutul principal

UNIQA Blog

17 August, 2020 Blog

Cardul European de Asigurari Sociale de Sanatate

Acest card se elibereaza la cerere iar detinatorul cardului are dreptul la aceleasi ingrijiri medicale de care beneficiaza si cetatenii asigurati din tara in care calatoreste.

Persoanele asigurate de pe teritoriul Romaniei pot solicita emiterea cardului european de asigurari sociale de sanatate (CEASS), care ofera dreptul la asistenta medicala necesara in momentul in care se afla temporar pe teritoriul statelor membre UE. Respectiv, in timpul deplasarii din motive turistice, profesionale sau pentru studii, pentru o perioada de maxim 6 luni, detinatorul cardului poate beneficia de asigurare sociala de sanatate.

Acest card se elibereaza la cerere, iar detinatorul cardului are dreptul la aceleasi ingrijiri medicale de care beneficiaza si cetatenii asigurati din tara in care calatoreste. Costul acestui card este suportat de catre Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate, perioada de valabilitate fiind de 2 ani de la data emiterii.

Actele necesare eliberarii cardului european de asigurari de sanatate sunt urmatoarele:

  • Cerere tip pentru eliberarea CEASS
  • Act de identitate original si copie
  • Dovada calitatii de asigurat (adeverinta de salariat, talon de pensie, adeverinta de student, etc.)

In cazul in care nu detineti un card CEASS, nu se va refuza serviciul medical necesar, insa, e posibil sa fie emisa o factura pentru ingrijirile medicale si sa solicitati rambursarea ulterior intoarcerii in tara.

Acest card nu acopera situatia in care asiguratul se deplaseaza intr-un stat membru UE in scopul obtinerii unui tratament medical planificat si acopera doar serviciile medicale furnizate de catre institutiile care fac parte din sistemul de securitate sociala din tara respectiva. De asemenea, pentru unele servicii medicale, este posibil sa fie necesara co-plata, chiar daca in Romania aceleasi servicii sunt decontate integral.

Serviciile medicale primite in institutii private pot sa nu fie decontate de catre cardul european de asigurari de sanatate. Pentru  acestea vom avea nevoie de asigurare facultativa de calatorie. Nu sunteti obligat sa incheiati o polita de asigurare de calatorie cand va deplasati pe teritoriul UE, insa CEASS nu acopera costurile asistentei medicale private sau cele legate de operatiuni de salvare sau repatriere.

Cardul european de asigurari sociale de sanatate poate fi folosit si pentru obtinerea tratamentului considerat necesar pentru bolile cronice cum ar fi diabet sau cancer, insa pentru tratamentele care implica echipament sau personal specializat, cum ar fi dializa sau chimioterapia, trebuie obtinut un acord din partea institutiei care furnizeaza acel serviciu in prealabil calatoriei in acea tara.

Pentru calatoriile in scop turistic trebuie sa aveti in vedere ca doar o asigurare de calatorie va poate proteja cu privire la costurile unui incident cauzat in urma practicarii unui sport extrem. Asigurarile de calatorie pot fi incheiate impreuna cu o clauza de sport extrem care ar putea acoperi interventii de cautare si salvare.

Spre exemplu, interventia unei echipe de salvamontisti in cazul unui incident pe un traseu de drumetie sau partie de ski poate fi acoperita de catre asigurarea de calatorie cu clauza de sport extrem, impreuna cu serviciile medicale primite. Insa, CEASS poate acoperi doar serviciile medicale necesare.

Avand in vedere ca, intre sistemele publice de sanatate din statele membre UE, exista diferente de organizare si functionare, este indicat sa va documentati cu privire la sistemul de sanatate din statul in care doriti sa calatoriti.