Se incarca...

Mergi la conţinutul principal

UNIQA Blog

09 Iulie, 2020 Blog

Cum influenteaza varsta costul asigurarii auto RCA

Unul din cei mai importanti factori in determinarea costului este varsta persoanei asigurate. Anumite grupuri de varsta, in special cei foarte tineri sunt mai predispuse sa fie implicate in accidente, iar asiguratorii vor stabili tarife mai inalte.

Costul asigurarii auto este influentat de mai multi factori. De la marca si model, scopul in care este folosit autovehiculul, judetul unde este inmatriculat sau datele tehnice, acestea pot influenta tariful aplicat.

Unul din cei mai importanti factori in determinarea costului este varsta persoanei asigurate. Anumite grupuri de varsta, in special cei foarte tineri sunt mai predispuse sa fie implicate in accidente, iar asiguratorii vor stabili tarife mai inalte.

Desi nu toate companiile de asigurare folosesc aceeasi parametri, cele mai comune elemente luate in considerare ar fi :

  • Istoricul – Cu cat asiguratul are mai putine incidente, cu atat polita de asigurare va fi mai mica. Sistemul bonus-malus reprezinta diferentierea dintre soferii care nu au avut incidente si cei care au provocat daune
  • Pentru ce este folosit autovehiculul – Evident persoanele juridice vor avea costuri mai mari pentru autovehiculele folosite pentru transport decat pentru un autovehicul folost pentru uz casnic de o persoana fizica
  • Judetul in care este inmatriculat autovehiculul
  • Caracteristicile vehiculului –  Capacitatea cilindrica, chiar si numarul de locuri influenteaza costul primei de asigurare
  • Segmente de varsta:

Tineri intre 18 si 30 de ani

Pentru soferii incepatori, neexperimentati, politele de asigurare auto au cost ridicat. Lipsa de experienta in gestionarea traficului sau adaptarea la conditiile meteo duc la mai multe incidente pentru soferii noi. Cea mai mare prima de asigurare este platita in aceasta perioada a vietii.

Peste varsta de 30 de ani

Costul asigurarilor auto se stabilizeaza dupa aceasta varsta. Statistica indica faptul ca populatia deja isi formeaza o familie in jurul acestei varste, se schimba obiceiurile de condus precum si cele de cumparare si deseori conducatorii aleg masini utilitare cu mai mult spatiu in favoarea celor puternice.

Peste varsta de 40 de ani

Din nou costul politelor de asigurare auto vor scadea, premiza fiind ca soferii pot fi considerati avand multa experienta in diferite situatii, si daca istoricul indica lipsa incidentelor majore, prima de asigurarea auto va fi mai mica.

Peste varsta de 50 de ani

In functie de masina folosita si localitate, cele mai mici costuri pentru asigurarea auto vor fi in aceasta perioada.