Mergi la conţinutul principal

UNIQA Blog

02 Noiembrie, 2020 Blog

Cum sa prevenim un incendiu

Doua treimi din romani considera ca incendiul este principalul risc care ii ingrijoreaza cand vine vorba de siguranta locuintelor. Accidentele care pot cauza un incediu pot surveni in orice moment, cea mai buna metoda de protectie fiind prevenirea.

Datele furnizate de reprezentantii Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta arata ca numarul incendiilor inregistrate a crescut considerabil anul trecut, in tara noastra, comparativ cu anii precedenti. In 2019 s-a inregistrat cel mai mare numar de incendii din ultimii 6 ani.

Doua treimi din romani considera ca incendiul este principalul risc care ii ingrijoreaza cand vine vorba de siguranta locuintelor. Accidentele care pot cauza un incediu pot surveni in orice moment, cea mai buna metoda de protectie fiind prevenirea.

Ce masuri trebuie luate

Mentenanta si curatarea cosurilor de fum este esentiala in prevenirea incendiilor. O mare parte din incendiile inregistrate au fost cauzate de hornuri de fum infundate sau defecte.

Cosurile de fum au rolul de a scoate fumul, funinginea, gudronul, vaporii de apa si gazele rezultate in urma arderii. In timp ce aceste substante se ridica prin horn, se produce condensare care acumuleaza in timp material pe peretii interiori ai cosului. Acest strat depus poate deveni inflamabil sau poate infunda hornul, cauzand incendii.

Un lucru important de luat in calcul in prevenirea incendiilor sunt instalatiile electrice. Nu este indicata folosirea de aparate improvizate sau defecte sau mijloace de incalzire artizanale. De asemenea, folosirea a prea multor electrocasnice in aceeasi priza poate cauza scurtcircuite care pot declansa incendii. Trebuie sa avem grija si la instalatiile de iluminat bradul in perioada sarbatorilor. Fie naturali sau arificiali, lasati nesupravegheati, brazii pot deveni o sursa de combustie.

Atentia in bucatarie este necesara in prevenirea unui incendiu: focul nu trebuie lasat nesupravegheat. Cel mai des se intampla ca uleiul de gatit sa ia foc si este important sa stim ca niciodata nu trebuie sa incercam sa stingem cu apa. Uleiul aprins are o temperatura mai mare decat punctul de fiebere a apei, iar atunci cand adaugam apa, aceasta se transforma instant in abur, cauzand imprastierea uleiului aprins. Pentru a stinge uleiul aprins trebuie sa punem un capac pe recipientul folosit pentru a inabusi focul.

Lumanarile nu trebuie lasate nesupravegheate iar cu privire la fumat trebuie sa ne asiguram ca tigarile sunt stinse cand le aruncam. O practica mai putin comuna in tara noastra este instalarea unui detector de fum, insa se poate dovedi un mijloc ieftin si eficient pentru protectia impotriva incendiului. Recomandarile de siguranta date de autoritati includ si detectoare de gaz care intrerup alimentarea atunci cand se detecteaza prezenta acestuia in incapere.

Este important sa educam copiii pentru siguranta lor in prevenirea unui incendiu. Pentru cunoasterea riscurilor puteti chiar organiza exercitii de incediu cu intreaga famile, stabilind un plan de evacuare. Exersati mersul cat mai aproape de podea pentru a nu inhala fum.

De asemenea, extinctoarele nu ar trebui sa lipseasca din locuinta. Un foc relativ mic poate fi stins cu usurinta sau daunele pot fi limitate pana la sosirea pompierilor.

In cazul declansarii unui incediu, nu uitati ca cele mai de pret sunt vietile omenesti. Nu va intoarceti dupa bunuri, chiar daca incendiul nu este extins, principalele cauze a decesului fiind inhalarile de fum, nu arsurile.

Pentru protectia financiara insa, trebuie luata in vedere asigurarea completa a locuintei care sa acopere daunele cauzate de un incendiu

Noi 23, 2020 Stiri

Rezultate stabile si focus pe nevoile clientilor...

In trimestrul al treilea din 2020, UNIQA Asigurari si UNIQA Asigurari de vi...

Citeste mai mult
Oct 21, 2020 Stiri

UNICASA - nivelul MAXIM de protectie pentru ACASA...

Cum ar fi sa poti alege simplu o asigurare pentru casa? Sa stii din start c...

Citeste mai mult
Oct 21, 2020 Stiri

UNIQA a finalizat achizitia AXA in Europa Centrala si de Est...

UNIQA este acum una dintre companiile din Top 5 in Regiunea ECE <br /> 5 mi...

Citeste mai mult
Noi 23, 2020 Comunicate de presa

UNIQA Asigurari si UNIQA Asigurari de viata in primele 9 lun...

In trimestrul al treilea din 2020, UNIQA Asigurari si UNIQA Asigurari de vi...

Citeste mai mult
Aug 25, 2020 Comunicate de presa

UNIQA Asigurari si UNIQA Asigurari de viata in primele 6 lun...

UNIQA Asigurari a raportat in primele sase luni al anului 2020 o crestere d...

Citeste mai mult
Mai 26, 2020 Comunicate de presa

UNIQA Asigurari si UNIQA Asigurari de viata au incheiat prim...

Primul trimestru din 2020 a marcat rezultate stabile pe liniile profitabile...

Citeste mai mult
Noi 26, 2020 Blog

Calatorim din nou?

Treptat si in special urmand masurile de siguranta, oamenii incep sa calato...

Citeste mai mult
Noi 19, 2020 Blog

Cum pot influenta schimbarile climatice sectorul asigurarilor

Sectorul asigurarilor poate juca un rol important si in implementarea masur...

Citeste mai mult
Noi 02, 2020 Blog

Cum sa prevenim un incendiu

Doua treimi din romani considera ca incendiul este principalul risc care ii...

Citeste mai mult