Mergi la conţinutul principal

UNIQA Blog

07 Ianuarie, 2021 Blog

La ce sa fim atenti cand achizitionam o locuinta

O locuinta decenta, la un pret accesibil si intr-un mediu sigur reprezinta o necesitate fundamentala si este considerata de multi a fi un drept al omului.

Fie ca e vorba de traditie sau o buna investitie, romanii prefera mai degraba sa fie proprietari decat sa locuiasca in chirie. Respectiv majoritatea populatiei locuieste in case care sunt proprietate personala.

O locuinta decenta, la un pret accesibil si intr-un mediu sigur reprezinta o necesitate fundamentala si este considerata de multi a fi un drept al omului. Satisfacerea acestei necesitati ar putea reduce saracia si excluziunea sociala. Avand in vedere ca in Romania se inregistreaza cea mai ridicata rata de suprapopulare a locuintelor in randul statelor membre UE, multi romani cauta sa isi achizitioneze o locuinta noua, posibil mai spatioasa cu facilitati moderne.

Ce ar trebui sa avem in vedere in momentul achizitionarii unei locuinta?

Nu cumparati o locuinta doar datorita presiunilor sociale. Unul din miturile urbane ar fi ca trebuie sa devenim proprietarii unei case pana la varsta de 35 de ani. Desi exista considerente valide, cum ar fi perioada creditului de 30 de ani (in teorie trebuie achitat pana in momentul pensionarii), cumpararea unei case este o decizie importanta. Numerosi factori trebuie luati in considerare, de la situatia pietei de imobiliare pana la planurile de viitor.

Fiind unul din cele mai importante angajamente din viata, achizitionarea unei case trebuie facuta gandindu-ne si la viitor, nu doar in prezent. Trebuie luate in considerare planurile pe termen lung si necesitatile viitoare.

Locatia este unul din factorii majori in alegerea unei locuinte, deseori influenteaza considerabil pretul locuintei. Distanta de acasa pana la locul de munca sau pana la scoala, chiar si pana la cele mai apropiate centre comerciale va juca un rol important in alegerea locuintei, in special in orasele mari.

Luati in considerare toate costurile asociate cu detinerea unei locuinte. Pretul de achizitie este doar o parte din costurile totale. Daca apelam la un credit, avansul si comisioanele bancare se vor aduna rapid. De asemenea, asigurarile obligatorii si facultative pentru locuinta se vor adauga la costurile de mentenanta, precum si taxele, impozitele si costurile locului de parcare. Mai mult, pentru o locuinta noua, va fi nevoie de electrocasnice si mobila.

Luati in considerare situatia financiara. Daca apelati la un imprumut de la banca, e posibil sa primiti un credit imobiliar sau ipotecar de o valoare mai mare decat va asteptati. Insa restul vietii cotidiene nu ar trebui sa se invarta in jurul achizitiei de locuinta. Luati in considerare ca pot aparea cheltuieli neprevazute, ca din cand in cand meritati si o vacanta, iar acoperirea cheltuielilor cu locuinta nu ar trebui sa consume o parte prea mare din venituri. In Romania mai mult de 10 procente din proprietarii de locuinte cheltuie lunar mai bine 40% din venitul net cu locuinta.

Considerati potentialul de revanzare a locuintei dinainte de achizitionare sau potentialul de inchiriere al locuintei in cazul in care imobilul este destinat investitiei pe termen lung.

Piata imobiliarelor ramane in Romania o piata in continua dezvoltare, iar unele zone considerate neprofitabile acum un deceniu sunt la mare cautare in prezent, in special in marile orase. Indiferent de locuinta pe care o achizitionati, speram ca noua voastra casa sa devina “acasa”.

Dec 23, 2020 Stiri

Paul Zarzara se alatura Directoratului UNIQA Asigurari...

Cu o experienta de peste 14 ani in domeniul serviciilor financiare, dintre ...

Citeste mai mult
Noi 23, 2020 Stiri

Rezultate stabile si focus pe nevoile clientilor...

In trimestrul al treilea din 2020, UNIQA Asigurari si UNIQA Asigurari de vi...

Citeste mai mult
Oct 21, 2020 Stiri

UNICASA - nivelul MAXIM de protectie pentru ACASA...

Cum ar fi sa poti alege simplu o asigurare pentru casa? Sa stii din start c...

Citeste mai mult
Dec 23, 2020 Comunicate de presa

Paul Zarzara se alatura Directoratului UNIQA Asigurari...

Cu o experienta de peste 14 ani in domeniul serviciilor financiare, dintre ...

Citeste mai mult
Noi 23, 2020 Comunicate de presa

UNIQA Asigurari si UNIQA Asigurari de viata in primele 9 lun...

In trimestrul al treilea din 2020, UNIQA Asigurari si UNIQA Asigurari de vi...

Citeste mai mult
Aug 25, 2020 Comunicate de presa

UNIQA Asigurari si UNIQA Asigurari de viata in primele 6 lun...

UNIQA Asigurari a raportat in primele sase luni al anului 2020 o crestere d...

Citeste mai mult
Ian 14, 2021 Blog

Asigurarea CASCO – informatii utile

Desi pare a fi o abreviere a unui tip de asigurare care ar putea cuprinde t...

Citeste mai mult
Ian 07, 2021 Blog

La ce sa fim atenti cand achizitionam o locuinta

O locuinta decenta, la un pret accesibil si intr-un mediu sigur reprezinta ...

Citeste mai mult
Dec 31, 2020 Blog

La ce sa fim atenti cand cumparam o masina noua?

Fiecare decizie va avea beneficii si dezavantaje. In functie de stilul de v...

Citeste mai mult