Se incarca...

Mergi la conţinutul principal

UNIQA Blog

07 Ianuarie, 2021 Blog

La ce sa fim atenti cand achizitionam o locuinta

O locuinta decenta, la un pret accesibil si intr-un mediu sigur reprezinta o necesitate fundamentala si este considerata de multi a fi un drept al omului.

Fie ca e vorba de traditie sau o buna investitie, romanii prefera mai degraba sa fie proprietari decat sa locuiasca in chirie. Respectiv majoritatea populatiei locuieste in case care sunt proprietate personala.

O locuinta decenta, la un pret accesibil si intr-un mediu sigur reprezinta o necesitate fundamentala si este considerata de multi a fi un drept al omului. Satisfacerea acestei necesitati ar putea reduce saracia si excluziunea sociala. Avand in vedere ca in Romania se inregistreaza cea mai ridicata rata de suprapopulare a locuintelor in randul statelor membre UE, multi romani cauta sa isi achizitioneze o locuinta noua, posibil mai spatioasa cu facilitati moderne.

Ce ar trebui sa avem in vedere in momentul achizitionarii unei locuinta?

Nu cumparati o locuinta doar datorita presiunilor sociale. Unul din miturile urbane ar fi ca trebuie sa devenim proprietarii unei case pana la varsta de 35 de ani. Desi exista considerente valide, cum ar fi perioada creditului de 30 de ani (in teorie trebuie achitat pana in momentul pensionarii), cumpararea unei case este o decizie importanta. Numerosi factori trebuie luati in considerare, de la situatia pietei de imobiliare pana la planurile de viitor.

Fiind unul din cele mai importante angajamente din viata, achizitionarea unei case trebuie facuta gandindu-ne si la viitor, nu doar in prezent. Trebuie luate in considerare planurile pe termen lung si necesitatile viitoare.

Locatia este unul din factorii majori in alegerea unei locuinte, deseori influenteaza considerabil pretul locuintei. Distanta de acasa pana la locul de munca sau pana la scoala, chiar si pana la cele mai apropiate centre comerciale va juca un rol important in alegerea locuintei, in special in orasele mari.

Luati in considerare toate costurile asociate cu detinerea unei locuinte. Pretul de achizitie este doar o parte din costurile totale. Daca apelam la un credit, avansul si comisioanele bancare se vor aduna rapid. De asemenea, asigurarile obligatorii si facultative pentru locuinta se vor adauga la costurile de mentenanta, precum si taxele, impozitele si costurile locului de parcare. Mai mult, pentru o locuinta noua, va fi nevoie de electrocasnice si mobila.

Luati in considerare situatia financiara. Daca apelati la un imprumut de la banca, e posibil sa primiti un credit imobiliar sau ipotecar de o valoare mai mare decat va asteptati. Insa restul vietii cotidiene nu ar trebui sa se invarta in jurul achizitiei de locuinta. Luati in considerare ca pot aparea cheltuieli neprevazute, ca din cand in cand meritati si o vacanta, iar acoperirea cheltuielilor cu locuinta nu ar trebui sa consume o parte prea mare din venituri. In Romania mai mult de 10 procente din proprietarii de locuinte cheltuie lunar mai bine 40% din venitul net cu locuinta.

Considerati potentialul de revanzare a locuintei dinainte de achizitionare sau potentialul de inchiriere al locuintei in cazul in care imobilul este destinat investitiei pe termen lung.

Piata imobiliarelor ramane in Romania o piata in continua dezvoltare, iar unele zone considerate neprofitabile acum un deceniu sunt la mare cautare in prezent, in special in marile orase. Indiferent de locuinta pe care o achizitionati, speram ca noua voastra casa sa devina “acasa”.

Mar 22, 2023 Stiri

Cu 1 leu pe zi, adauga asigurarea pentru locuinta in planul ...

In mod clar, asigurarea de locuinta nu previne evenimentele nedorite, dar e...

Citeste mai mult
Mar 02, 2023 Stiri

Ramona Bernic se alatura Directoratului UNIQA Asigurari...

Incepand cu luna martie 2023, Ramona Bernic este membru al Directoratului U...

Citeste mai mult
Feb 28, 2023 Stiri

Rezultate solide pentru UNIQA la finalul anului 2022, sustin...

UNIQA Asigurari si UNIQA Asigurari de viata au continuat sa isi dezvolte ac...

Citeste mai mult
Feb 28, 2023 Comunicate de presa

Rezultate solide pentru UNIQA la finalul anului 2022, sustin...

UNIQA Asigurari si UNIQA Asigurari de viata au continuat sa isi dezvolte ac...

Citeste mai mult
Noi 23, 2022 Comunicate de presa

UNIQA in primele 9 luni din 2022: consolidarea profitabilit...

Primele 9 luni din 2022 au marcat rezultate solide pentru UNIQA Asigurari s...

Citeste mai mult
Aug 24, 2022 Comunicate de presa

UNIQA in primele 6 luni din 2022: rezultate solide si imbuna...

Rezultatele companiilor UNIQA Asigurari si UNIQA Asigurari de viata pentru ...

Citeste mai mult
Feb 02, 2021 Blog

Moduri de a economisi in vacanta

Vacantele copiilor sunt un prilej bun de a calatori impreuna cu intreaga fa...

Citeste mai mult
Ian 25, 2021 Blog

ANA – Imaginea unui viitor mai bun

Pentru a simplifica interactiunea cu clientii, UNIQA a dezvoltat un consult...

Citeste mai mult
Ian 14, 2021 Blog

Asigurarea CASCO – informatii utile

Desi pare a fi o abreviere a unui tip de asigurare care ar putea cuprinde t...

Citeste mai mult