Se incarca...

Mergi la conţinutul principal

UNIQA Blog

19 Noiembrie, 2020 Blog

Cum pot influenta schimbarile climatice sectorul asigurarilor

Sectorul asigurarilor poate juca un rol important si in implementarea masurilor preventive cum ar fi evaluarea riscurilor inainte de construirea unei cladiri in zonele care pot fi afectate de dezastre naturale.

Situatia actuala

Industria asigurarilor joaca un rol important in gestionarea riscurilor cu privire la dezastrele naturale. Absoarbe costurile daunelor si pierderilor si suporta recuperarea economica furnizand o sursa de fonduri pentru reconstruire si acoperirea cheltuielilor. In tarile in care sunt asigurate majoritatea cladirilor si bunurilor se observa o recuperare mai rapida si mai eficienta in urma unui dezastru natural.

Gestionarea riscurilor

Sectorul asigurarilor poate juca un rol important si in implementarea masurilor preventive cum ar fi evaluarea riscurilor inainte de construirea unei cladiri in zonele care pot fi afectate de dezastre naturale.

Piata asigurarilor poate sprijini tranzitia la o economie care limiteaza emisiile de gaze de sera. Asigurarile auto pentru masinile electrice au scazut, deseori fiind mai ieftine decat asigurarile auto clasice.

De asemenea, in multe tari, asigurarea pentru locuinta acopera si panourile solare sau turbine eoliene ca fiind parti permanente din locuinta. Instalarea de echipamente care produc energie poate totusi sa afecteze valoarea locuintei, afectand astfel si costul asigurarii.

Impunand conditii sau costuri suplimentare pentru a putea asigura fabrici sau uzine, asiguratorii pot influenta sectoarele producatoare de gaze de sera sa implementeze solutii pentru a limita efectele asupra mediului.

Companiile de asigurari si reasigurari sunt si investitori importanti si trebuie incurajate investitiile in energie sustenabila. Limitarea investitiilor in sectoarele industriale care folosesc combustibili fosili va aduce beneficii pe termen lung.

Este in interesul industriei de asigurari sa reduca impactul schimbarilor climatice si este in interesul tuturor ca industria asigurarilor sa poata sustine cheltuielile survenite in urma unui dezastru natural.
Asigurarile nu ar trebui privite doar ca un instrument pentru protectie financiara in cazul unui dezastru, ci si ca un mijloc de a reduce riscurile.

Globalizarea este de asemenea un factor care influenteaza direct structura industriei asigurarilor cu privire la incalzirea globala. In Uniunea Europeana vor disparea treptat excluderile de asigurare pentru zonele cu risc ridicat de inundatie daca pentru alte zone acest tip de asigurare este disponibil.

Oportunitati

In prezent putine companii de asigurari trateaza schimbarile climatice ca pe o oportunitate strategica. Acest lucru se datoreaza lipsei de informatii despre posibile dezastre, o lipsa a directiei din partea politicienilor si faptul ca majoritatea companiilor au prioritati care le limiteaza resursele.

Trebuie sa existe o cooperare constanta pentru a impartasi imformatiile, pentru a crea modele de prognoza si pentru a intelege riscurile dezastrelor naturale cauzate de schimbari climatice.

Nicio companie de asigurari nu va putea sa rezolve problemele climatice de una singura. Sectoarele publice si cele private vor fi nevoite sa isi uneasca eforturile. Studiile stiintifice si dezvoltarile tehnologice trebuie sustinute pentru a gasi metode noi de a adresa riscurile dezastrelor naturale.